Forsiden    Andet kirkesølv    Smykker    Værkstedet   Udstillinger 

Den gamle kalk fra 1698 havde i mere end 20 år været gemt væk. Den var i en elendig forfatning. På et tidspunkt må den været knækket midt over og man havde fyldt den op med tin indvendig, for at holde sammen på stumperne.
I 2003 fik vi kalken på vort værksted til en  gennemgribende og nænsom restaurering med afsluttende lueforgyldning indvendig i cuppa.

Om kalken kan det siges, at den er af almindelig barok udseende, med sekstunget fod, hvorpå der er et lille støbt krucifiks. Den har et sekskantet skaftled med graverede tunger og støbte englehoveder på knoppen.
Indskribtionen på cuppa: "Zu Gottes Ehren und ihrem heÿlsahm Brauch hat die christliche Gemeinde zu Brede mit Hilfe der Kirchen diesen Kelch verfertigen lasen. Wie Hr. Matthias Frisius Hr. Pastor war Ao. 1698"
Kalken er lavet at sølvsmed Poul Nannsen, Tønder og bærer initialerne "PN"
Restaureringen af kalken er bekostet af Peter Lassen Rosenberg og Jørgen Christiansen Gjelstrups mindelegat
 
 
 
Som det kan ses på ovenstående billede er der blevet hældt flydende tin ned og ind i kalken. Det kan  ses på det næste billede hvordan tinnet er flydt ud gennem revner og sprækker. Tin nedbryder sølvlegeringen og forhindrer  at der kan loddes med sølv på kalken. Tin lodninger på sølv er en rigtig dårlig løsning og bør slet ikke foretages på sølvkorpus.
 
Det færdige resultat ses på billedet til højre.

Da kalken i dag ved altergang bruges til at hælde af,  havde man forsøgt at lave en tud på den gamle kalk ud fra devisen -"Man tager en hammer"- og så må det da værer godt! - Nej det gør man ikke! Se den flotte gravering!...At man kunne finde på det!                         Denne tud blev forsigtigt slået ind igen.

 Det ser voldsomt ud når en gammel kalk er skilt ad. Det er nødvendigt for at fjerne alt tin og derefter kunne lodde med sølv på den. 
Buler og revner i metallet skal sølvloddes og alt dette sker med den stor respekt for det gamle sølv og dets graveringer, ciseleringer og forskellige ornamentik.

Det vigtigste er at kalken igen bliver stabil og stærk, så den igen kan bruges i mange år. Efter endt restaurering er kalken blevet lueforgyldt og poleret med blodsten. Den smukke lueforgyldning havde kalken oprindelig, så idag fremstår den som den var da den blev smedet i 1698.

     Dorthe og Ebbe Hjorth,  Guld-og sølvsmedie,  Ydbyvej 47,  Gettrup,  7760 Hurup Thy  

Tlf. 9795-6121   hjorth-thy@c.dk